Informasie...
Ik ben Christa Cammel en woon nu in Julianadorp Geboren op 28 oktober 1953 in Rijswijk en dus met pensioen. Met een lengte van een meter eenenzeventig en Blauw/grijze ogen ben ik gelukkig
boek : 3 hoofdstuk : 103 paragraaf : 464alinea : 499
Onze eerste eengezinswoning te Middelzand
In onze eerste eigen nieuw gebouwde huurwoning in Julianadorp waren we begonnen om eerst gewoon gras te leggen in de achtertuin, lekker voor de kleine kinderen. En daarbij een afrastering met ruitertjes en een houten hekwerk gemaakt van 2e hands houten planken inclusief een poortje, zodat de kinderen sneller naar de daar gelegen speelplaats konden en wij zo een beter oogje in het zeil konden houden.
Aan de voorzijde van het huis een bescheiden afscheiding gemaakt tussen de buren met ruitertjes en bloemen en een afdakje bij de voordeur, gedragen door gebogen schoren. Van de plaatselijke timmerman in ons dorp kreeg Lucas toestemming om gebruik te maken van zijn machines waardoor het een stuk eenvoudiger werd om bijvoorbeeld met de lintzaag een kromming te maken uit een dikke balk.
Wat later een open veranda gebouwd in de achtertuin, waar wij druiventrossen aan kweekten. Goed ook als zonwering. En achter in de tuin een patio gelegd met stoeptegels die we blauw hadden geverfd, zodat dit het gevoel van een zwembad zou geven.
Weer later hebben we deze tegels vervangen door een groentetuintje achter in de tuin, zodat wij zelf groente konden verbouwen. Een tuintje bij een vereniging was ons te duur, en zeg nou zelf zo dicht bij huis is toch veel handiger.
Nog weer wat later zijn we met de groentetuin gestopt en plaatsten wij daar een zelfgemaakt fietsenhok voor onze kinderen.
boek : 3 hoofdstuk : 103 paragraaf : 464alinea : 506
In onze nieuw gebouwde koopwoning op de Wierbalg, volgde al gauw na de eerste aanpak binnenshuis, de fietsenstalling achter de garage, zodat de fietsen van de kinderen netjes en droog konden worden opgeruimd en onze kinderen moesten hun fiets toch ergens kunnen plaatsen.
Vervolgens hebben wij ons, bij alle nieuwe bewoners van ons pas opgeleverd complex, voorgesteld en hebben hen meteen het idee aangereikt om onze achtertuinen gezamenlijk te laten bewerken, om zodoende een goede basis te hebben voor een mooie tuin.
En zo gebeurde, een tractor kwam langs om de bouwgrond lekker los te wroeten tot op een halve meter. Daarna hebben ze nog eens een halve meter goed bemeste tuingrond aangebracht waardoor iedereen direct allerlei planten zou kunnen plaatsen.
Zelf zijn wij begonnen met een scheidingshaag van coniferen en gedeeltelijke schutting met poort naar de buitenweg, ook legden wij een grasmat neer omdat dit lekker snel ligt en er voor zorgt dat het zand buiten de deur blijft.
In de voortuin eerst de vaste auto-oprit aangelegd, welke we omgeven hebben met een buxushaag. We legden ook hier een grasmat neer met hier en daar wat planten ter afscheiding. Aan de zijkant kwamen in afloop van hoog naar laag, ronde palen als scheiding met de weg.
boek : 3 hoofdstuk : 103 paragraaf : 464alinea : 507
Er kwam een ronde patio in het middengedeelte van de achtertuin, waarbij deze voor de helft werd afgescheiden door ronde palen van 2 meter hoogte, in een cirkel geplaatst dus.
De basisbodem werd gemaakt van restant stenen die waren gebruikt bij de bouw van het tweede complex naast ons. Hier werden van de eindstukken van een regel stenen een stukje afgebikt en op een stapel gegooid. Die konden wij dus mooi gebruiken om de patio mee te bedekken en deze waren ook nog eens in twee kleuren aanwezig.
Er komt een bescheiden extra zeshoekig tuinhuisje, vastgemaakt aan de achterzijde van ons huis, voor opberg van onze tuinspullen. Dit huisje konden wij via de achterdeur bij de keuken bereiken, en verlaten via een deurtje in de tuin waar we een raampje in hadden gemaakt.
Daarna zijn we in de voortuin de grindtegels gaan leggen voor een Parkeerplaats aan de linker zijde, terwijl we rechts de grasmat hebben gelegd en deze omgeven met planten.
boek : 3 hoofdstuk : 103 paragraaf : 464alinea : 508
In 2005 hebben we aan de voorzijde van onze woning gekozen voor een Markies tegen de zon. Na wat zoekwerk hebben we besloten te kiezen voor de kleur die bij ons huis paste, oud Hollands blauw en Oud Hollands wit. Even een paar dagen knutselen en klaar was deze, compleet met de afwerkbies en golvende onderrand.
In de voortuin zelf de ronde palen langs de zijkant, als scheiding met de weg, vervangen door een klimophaag. Daarbij meteen de auto-oprit wat schuiner geplaatst om zodoende wat extra ruimte te maken voor meer beplanting langs de coniferenhaag.
En laten we niet vergeten dat we ook nog drie bomen hebben gepland.
Gelijk maar een houten terras geplaats tegen de voorzijde van het huis om te kunnen genieten van de zon.
En aan de straatkant een zitje gemaakt van de stenen uit de achter cirkel.
Hierop hebben we een waterput gecreëerd met drietraps fontein, welke ook gemaakt is van restant stenen welke ook weer afkomstig waren van de bouw.
Als laatste tussen het zitje en het terras in, een pad gemaakt van koffiebonen omgeven met prachtige laagbloeiende planten.
boek : 3 hoofdstuk : 103 paragraaf : 464alinea : 509
In 2006 ging de achtertuin op de schop.
We maakten in de achtertuin een vijver met wel honderd vissen en met stromende waterval plus een bruggetje naar het Zonne eilandje.
Eerst maar een stukje gras weg ten gunste van een omloop, van verroestte rijplaten rondom de waterval. We plaatsten deze ijzeren rijplaten rechtstandig de grond in zodat deze konden verroesten, iets wat ik erg mooi vond! Daarna de rondte, die om de waterval heen liep, voorzien van een schelpenpad met verlichting en spreekbuizen die verwerkt zaten in het hek. Een soort beleeftuin speciaal voor de kinderen.
We verwijderden het schuurtje aan huis en bouwden dit opnieuw op, binnen de ruimte van de roestige rijplaten, waarbij hier tevens een buitensauna van werd gemaakt.
Doorgaande een zeshoekig prieel gebouwd op de plaats van de ronde palen bij de cirkel, om ook in de schaduw te kunnen genieten van de warmte van de zon. (zie foto)
Na het gras verwijderd te hebben kwamen er prachtige Abbeystones in Toscane kleuren voor terug, welke wij in wildverband hebben neergelegd. Was best nog wel een uitzoekerij om daar een bepaald patroon in te krijgen.
Tegenover het prieel kwam een tuinhuisje, welke wij als pakket in elkaar kon zetten. Dit huisje kon gebruikt worden voor fietsen en tuinattributen, waarbij we tevens een schommel en duikel attribuut aan gemonteerd hebben voor de kleintjes.
Hierna ging de oude fietsenstalling aan de achterzijde van de garage ten gronde, om plaats te maken voor een uitbouw voor onze nieuw te plaatsen keuken.
boek : 3 hoofdstuk : 103 paragraaf : 464alinea : 510
Doordat de vijver nu al voor de vierde keer was lek geprikt, hebben we besloten deze weg te doen.
En passant raakten we in contact met onze nieuwe achterburen en kwamen overeen dat wij gezamenlijk een nieuwe schutting zouden plaatsen met betonnen palen. Niet verkeerd omdat onze houten schutting al twee keer eerder door harde wind was omgewaaid en onze coniferen echt de pan uitrezen.
Zodoende verwijderden wij in de achtertuin buiten de vijver ook de coniferen. Op de plaats van de vijver legden wij namaakgras neer wat wij op de kop hadden getikt bij een lokaal tuincentrum en plaatsten wij een lounge set voor de tuin, die wij konden aanschaffen via een extra korting bij een bouwmarkt.
Hier overheen maakten we een zelf ontworpen overkapping, juist boven de nieuw geplaatste Douglasschutting, vanaf het huis tot aan de achterzijde van de tuin. Waardoor wij ook tijdens de regen droog naar de sauna achter in de tuin konden lopen. Dikke palen en balken vormden het karkas, afgedekt met Helder Polycarbonaat met daaronder een vloer van grijze stoeptegels.
We herindeelde de prachtige Abbeystone tuintegels vanonder de overkapping naar achter in de tuin.
Wij zorgden dat er overal voldoende licht- stopcontactpunten en aansluitingen voor water kwamen.
Ook plaatsten wij een zelf gemaakte picknickbank met verwarmingselementen erboven en een tuinset voor achter in de tuin.
In 2009 hadden we een eettafel van onze overburen Monica en Gert gekregen. Deze hebben we geschuurd en gewhite washt en er nieuwe stalen met rietwerk omwonden stoelen omheen geplaatst, zodat we met meerdere personen buiten aan een tafel konden eten, ter vervanging van de picknick tafel.
boek : 3 hoofdstuk : 103 paragraaf : 464alinea : 511
We begonnen in de achtertuin.
Lucas bouwde voor mij twee grote kweekbakken op wieltjes en diverse statafels.
De kleine sauna in de achtertuin hebben we gesloopt en er een ruim sauna/sporthok voor teruggebracht. Zodoende kunnen we voortaan aan de ene zijde liggen in de sauna, op twee verschillende hoogtes. En aan de andere zijde van dit gebouwtje kun je nu roeien, gewichten heffen en de trilplaat gebruiken.
En natuurlijk gingen wij door met ons groenconcept;
Het dak van deze sauna hebben we bedekt met Sedum. Een mooi laagblijvende plantenmat waar ook vrolijk gekleurde bloemen in groeien.
Maar nu in 2016 ging de voortuin volledig op z’n kop!
De voortuin kreeg een metamorfose.
We hebben er lang over nagedacht en kwamen uiteindelijk met een prachtig ontwerp waarbij wij ons achteraf afvroegen waarom wij dit niet eerder hadden gedaan. Hiervoor hebben wij alles uit de tuin verwijderd. Één boom hebben we verwijderd en een tweede boom hebben we verplaatst naar de tussengrens met onze buren. De verplaatsing van de aanwezige bomen had nog wel wat voeten in de aarde maar gelukkig heeft alles het overleefd.
We kregen hierdoor aan de voorzijde van onze tuin de ruimte om een parkeerplaats te maken. Een parkeerplaats op het uiterste puntje van de voortuin omgeven met een windsingel. En het restant van de tuin voorzagen wij van mooie licht Toscaans gekleurde tegels in wildverband gelegd, waartussen grote bloemperken aanwezig zijn. Op deze wijze hebben wij een maximale zitruimte gemaakt om te kunnen genieten van de zon of de schaduw.
Als we daar dan zitten raken we ook regelmatig in gesprek met allerlei mensen die hier langskomen. We hebben diverse stopcontacten aangelegd en de tuin hebben we aangesloten op het water.
In de klimophaag hebben we een breed glazen raam geplaatst, afkomstig van de vervanging bij onze badkamer, zodat we een vergezicht hebben teruggekregen.
Ook de erfafscheiding met de buren hebben we vervangen. De laatste storm heeft de vorige niet overleefd. Onze buurvrouw wilde al heel graag een scherm gemaakt van takken. Dus hebben wij besloten daar in mee te gaan. Samen met Lucas zijn wij wilgentakken op de golfbaan gaan sprokkelen en bij een lokale aannemer hebben wij meerpalen besteld waarvan we er 10 stuks als staanders in de grond hebben geplaatst waartussen ik vervolgens de wilgentakken in mooie volgorde plaatste. Lucas bouwde voor mij vervolgens nog twee bloembakken op wieltjes, ter versiering van de nieuwe tuin. En de eigengemaakte Markies was aan vervanging toe dus besloten wij een elektrisch zonnescherm te plaatsen.
boek : 3 hoofdstuk : 103 paragraaf : 464alinea : 512
Alles ging eruit, ook het tuinhuisje, behalve de overkapping en de houten haag met betonpalen. De oudere sauna blijft bestaan maar de sportafdeling heeft plaats moeten maken voor de timmermanswerkplaats van Lucas voor houtbewerking en dergelijke.
Aan de andere zijde van de tuin kwam achter in de tuin het nieuwe fietshok annex tuinattributen en een open gedeelte , waar ik lekker kan werken als ik met de tuin bezig ben.
De volledige tuin werd voorzien van prachtige Oud Hollandse tegels van 80 bij 80 cm. We kozen voor de kleur antraciet omdat we eerst de zwarte carbon kleur wilde nemen maar daar gaven de berichten over dat deze na een half jaar ook grijs zouden zijn, dus waarom dan niet meteen een grijze kleur kiezen!
De boom in het midden van de tuin heeft moeten wijken, deze was er al wat slechter aan toe. We plaatsten grote bloemperken en waren net op tijd bij het tuincentrum om heel veel planten in te kopen vanuit de opruim actie wegens seizoen verandering. De druivenranken, de brede struik met witte bloemen en de wilde varens kregen allen een nieuwe plek in de borders.
De oude tafel, ooit gekregen van Mo en Gert, gaven wij een derde leven. We hebben hem door de midden gezaagd en hem bevestigd aan de achterzijde naast de fietsschuur, zodat deze kan dienen voor mij als tuinwerkblad.
De tuintafel en bank welke wij kregen van Suus, hebben we een flinke opknapbeurt gegeven en staat nu weer prachtig voorzien van een nieuw laklaag te pronken in de tuin. Aangevuld met zes nieuwe plastic stoelen.
Twee nieuwe grote witte fauteuils met buitenkleedje moeten het geheel af maken.
Als klap op de vuurpijl bouwden wij aan de buitenzijde van de klimophaag een leuke “minibibliotheek”, waarvan gretig gebruik word gemaakt door vele mensen uit de buurt.
We hoeven er weinig aan te doen, soms even wat zand wegnemen, maar vullen doen die lezers zelf. Erg leuk, en ook de kleinste kinderen weten hem te vinden!
boek : 3 hoofdstuk : 103 paragraaf : 464alinea : 555
Als klap op de vuurpijl bouwden wij aan de buitenzijde van de klimophaag een leuke “minibibliotheek”, waarvan gretig gebruik word gemaakt door vele mensen uit de buurt.
We hoeven er weinig aan te doen, soms even wat zand wegnemen, maar vullen doen die lezers zelf. Erg leuk, en ook de kleinste kinderen weten hem te vinden!