Informasie...
Niet voor gevoel, niet voor de loel...
boek : 4 hoofdstuk : 114 menu_nr : 1 paragraaf : 655 alinea : 692 isFirst : 1
Ergenissen
Het woord komt op in de 14e eeuw en is in 1482 voor het eerst bekend als “scandalum”. Als je het woord opzoekt in de encyclopedie (encyclo.nl) vindt je een hele lange lijst van synoniemen, welke een verklaring geven waardoor of waarmee ergeren iets negatiefs veroorzaakt.
Je bent dus geërgerd en dat roept gevoelens van onvrede op, waardoor jij je in een staat bevindt van verminderd positief gedrag.
Even een voorbeeld:
Denk hierbij eens aan die automobilist die maar niet van de meest linkerbaan af wil op een 6-baansweg, terwijl hij 90 rijdt op een weg waar jij 100 mag rijden. Of een tractor, welke niet harder kan dan 30 Km per uur, die op een smal eenpersoonsweggetje niet in te halen is en deze door ruilverkaveling toch gewoon naar zijn werk wil aan de andere kant van het stuk land van zijn buurman.
Ergenissen komen heel vaak en tegenwoordig bijzonder snel voor! Het korte lontje is daar een van de boosdoeners van. Wie een kort lontje heeft, wordt snel boos: hij reageert (te) snel op iets wat hem prikkelt. Als je je geërgerd voelt, wordt dat niet zo zeer veroorzaakt door de situatie waar je mee te dealen hebt, maar met je eigen onmacht. Jouw onmacht kan veroorzaakt worden door de feitelijke onmogelijkheid de situatie op te lossen, doordat je afhankelijk bent van iemand anders.
Een van mijn eigen ergenissen zijn:
Als weggebruikers ondanks regen en mist toch geen lampen aandoen. Ik heb wel eens met zo iemand gesproken, “maar ik zie nog precies waar ik rij hoor”, was zijn antwoord op mijn vraag waarom hij geen licht voerde.
Dat je altijd de verkeerde keuze maakt van de rij bij de kassa. Vaak laat ik mij verlijden tot het aansluiten bij de kortste rij in de veronderstelling dat ik dan weer het snelste geholpen wordt. En regelmatig is die lange rij toch weer sneller klaar dan mijn rij. Waarom eigenlijk, vraag ik mijzelf achteraf af, want ik heb alle tijd van de wereld!r>
Nog eentje dan!
Mensen die bij mij de hond uitlaten, dit wel eens doen pal voor mijn voordeur en dan verzuimen dit op te ruimen, terwijl het hondentoilet nog geen 5 meter verderop is. Wel opvallend daarbij is dat het relatief altijd kleine drolletjes zijn. Nee niet zulke van een kat, die zijn veel kleiner, maar ook niet van die grote hopen die een sint Bernard kan produceren.
En welke ergernis heb jij?