U bent hier bij onze Verhalen Klik op een image...
Informasie...
Niet voor gevoel, niet voor de loel...

Verhalen_door

fayla

boek : 4 hoofdstuk : 190 menu_nr : 0 paragraaf : 558 alinea : 628 isFirst : 1
Fayla 15 juni 2022

Jarig hoera en 21 jaar dus wat te vieren!

Wat gaaf, vanaf nu niet alleen volwassen maar ook onafhankelijk.

Over het algemeen is een volwassene een individu dat zichzelf in het leven kan redden.
Lichamelijk: Je bent volgroeid en/of je kunt je voortplanten
Psychisch: je bent zelfstandig en volledig verantwoordelijk
Cognitief: je leert geen denkstrategiëen meer bij

Biologisch gezien is een volwassene of adult volgroeid en geslachtsrijp en kan zich dus voortplanten.
In het dagelijks leven kan iemand die blijk geeft van zelfstandigheid en een zekere bedachtzaamheid volwassen genoemd worden. In de filosofie van de opvoeding wordt gereflecteerd over de volwassenheid als opvoedingsdoel. Maar sommige meisjes zijn op hun 11e al ongesteld en níet volwassen.
Bij mensen wordt in een juridische context het begrip "meerderjarig" gebruikt.

Sociologisch wordt de volwassenheid in de West-Europese samenlevingen pas later bereikt, en verbonden met het arbeidsleven.

Psychologisch is iemand volwassen wanneer hij of zij een stabiele identiteit ("persoonlijkheid") heeft gevormd. Deze wordt gevormd tijdens de verschillende fasen van de kindertijd en in het bijzonder tijdens de adolescentie (circa 14 jaar tot midden twintig).

Cognitieve vermogens en vaardigheden. Cognitieve vaardigheden of vermogens hebben te maken met de mate waarin je in staat bent om kennis en informatie op te nemen en te verwerken. We gebruiken dagelijks onze cognitieve vaardigheden; taal, het oplossen van problemen en een voorstelling maken van bepaalde zaken.
Zonder cognitieve vaardigheden kunnen we niet redeneren, plannen, organiseren of lezen en schrijven.

Cognitieve vaardigheden kind
Het aanleren van cognitieve vaardigheden begint vanaf de leeftijd van 3 maanden. Binnen elke leeftijdscategorie moet het kind over een aantal vaardigheden beschikken:

• 6 maanden; de eerste taalontwikkeling
• 9 maanden; het besef dat actie gevolg heeft
• 12 maanden; abstract denken
• 2 jaar; verband zien tussen voorwerpen en woorden
• 3 jaar; kind ontdekt het liegen
• 6 jaar; ontwikkeling van lezen en schrijven

Wettelijke definitie
Wettelijk is iemand tegenwoordig doorgaans (burgerlijk) “meerderjarig” vanaf een bepaalde leeftijd, maar er kunnen ook andere criteria in acht worden genomen, zoals de lichamelijke rijpheid in het Romeins recht. In de meeste landen is die leeftijd 18 jaar, maar dit kan ook jonger (16) of ouder (21) zijn. In Nederland is men normaal gesproken vanaf 18 jaar meerderjarig, en vanaf 21 jaar geheel “onafhankelijk”.

Een meerderjarige is in de meeste rechtsstelsels in principe handelingsbekwaam en zal dus voor al zijn eigen rechtshandelingen moeten instaan, tenzij dat ongedaan wordt gemaakt voor een wettelijk erkend beletsel, zoals sommige veroordelingen of vaststelling van mentale onrijpheid (geestelijke leeftijd van een kind). Als men strafrechtelijke delicten begaat, kan men nu bovendien in plaats van volgens jeugdstrafrecht volgens volwassenenstrafrecht worden berecht.

Vroege volwassenheid is de periode tussen 18 en 40 jaar. Met "middelbare leeftijd" wordt de periode na de vroege volwassenheid aangeduid, tussen circa 40 en zestig jaar en de late volwassenheid vanaf midden zestig.